Utan musik vore livet ett misstag!

Jag tänkte ägna dagens text åt att författa lite om vad som händer, har skett och vad som komma skall här på Brofästet. Fokus idag ligger på helgaktiviteterna! 

Så låt oss backa några veckor!
Vi gör en kort tidseraresa bakåt och hamnar då först, enligt almanackan, i den 24:e december -2021.
Julafton på Brofästet i Bunkeflostrand! Ja, smaka på den.
Kan det gå fel när en präst samt en musiker vill bjuda till? Det är jag alldeles övertygad om att det kan. Min starka övertygelse är att vi alla människor gör fel, och att saker & ting ibland inte riktigt blir som vi tänkt oss. På julafton blev det i alla fall riktigt bra! Vilken tur!  
Mikael & Lena är två riktiga ”entertainers” med lång och gedigen erfarenhet, kunskap och träffsäkerhet när det gäller att skapa och fylla ett helt rum. Rummet denna gång var som bekant på Brofästet! Vi som var där fick uppleva en härlig gemenskap och en jul som var fylld av musik, sång och inspirerande tal.
Jiraporn (husmor) hade fixat till ett julbord utav klass. Om det var ett skånskt, eller ett norrländskt julbord låter jag vara osagt. Men gott som tusan var det!

Nyårsafton följdes senare av en lugn och en kort sittning i lokalen. God mat och en klar & överlägsen seger (i sällskapsspel) över Dejan fick avsluta kvällen, och förstapriset tilldelades mig och medklient.

Helgen därpå styrde Amalia upp en bowlingtävling nere på stan (Big Bowl). Det där stället har nog funnits i 100 år, tror jag. Sist jag var där var någon gång för ungefär 10 år sedan, och då var det under helt andra omständigheter och premisser, vill jag förtydliga. Förra helgen på Big Bowl blev både lyckad och glädjefylld. Taktiken ifrån min & vår sida var att Amalia inte skulle få stå som segrare när timmen väl tickade in. Slutresultatet blev tillfredställande, och är ni nyfikna på om min taktik lyckades så kan ni bara luta er tillbaka och lita på mig.

Mikael tog en söndag med oss till en utställning på (Malmöhus slott) arrangerad av Malmö museum. Vad vore en bal på slottet?    Temat på utställningen var – MAKT ÖVER MÄNNISKOR!
Från sorg som följde i pestens spår vid 1700-talets början, till avgrund och förtvivlan i arrestlokaler på fästningen i väntan på avrättning. Ganska snabbt konstaterade vi att dessa människor & öden inte fick uppleva den där beryktade balen i alla fall. Väldokumenterade berättelser om fångar och deras öden fångade mitt intresse starkt. Vad handlade deras brott och umbärande i fängelset om? Det fanns dokumentation, fotografier och sparade bevismaterial i massor. Straff och förnedring i de mörka och trånga hålorna är jag glad och tacksam över att jag sluppit undan! Dödsstraff i Sverige på den tiden var inget särskilt märkvärdigt.
Så var det bättre förr? Svar; Nej!

Avslutningsvis, tillsammans med Lena (för två veckor sedan) fick vi alla känna av lugnet och den tillämpade avslappningens goda effekt. Under en halvtimme ledde Lena in oss i djupet av oss själva. Musklerna fick slappna av och plötsligt är kontrollen och medvetenheten över kroppen ett faktum. Att tillämpa mindfulness, andning och avslappning i sin vardag är ett recept bättre än samtliga onödiga och tillfälliga förskriva psykofarmaka.
I alla fall för mig, som idag endast är i behov av en ipren eller en alvedon vid tillfällig tandvärk. Det är en befrielse som är svår att beskriva med ord!  
Efter våra gemensamma aktiviteter på söndagar brukar vi äta eller fika i närheten av platsen vi varit på. Lenas avslappningsgrupp lagade tillsammans en grym och hälsosam maträtt. Lax, blomkålsris samt en stor sallad avnjöts i gemensamhetslokalens värme.

Annina är tillbaks efter sin semester i Thailand och på söndag bär det av till Landskrona och ännu ett museum står för dörren. Brofästet växer på många plan just nu! Patrik (rehabiliteringscoach) har anslutit till personalstyrkan, och vi klienter blir bara fler och fler. Tiden går (6 mån) har passerat och nya spännande, personliga och häftiga utmaningar står för min dörr.

Ha en fin helg och var rädda om varandra där ute /
Kristofer